50 år som bager og ingen planer om pension
Kurt Dalsgaard er 71 år og er på vej mod sit 50-års jubilæum
hos Bæchs Conditori. Han har bagt mange flere lækre kager end de fleste,
men han har ingen aktuelle planer om at gå på pension.
Kurt Dalsgaard hylder det gode humør og hans motto er, at ’det sure slider på kroppen’. Den 71-årige bager, som blev udlært hos Bæchs Conditori i 1974, er på vej mod sit 50-års jubilæum i bageriet, men ikke mod pensionisttilværelsen.
”Som bekendt er det svært at spå om fremtiden, så jeg tager en dag ad gangen. Så længe helbredet er godt, så bliver jeg ved med at arbejde. Jeg har aldrig været ked af at skulle på arbejde, og især kan jeg godt lide at arbejde om natten. Jeg møder hos Bæchs kl. 22 og har fri kl. 06.00. Så skal jeg lige hjem og have nogle timers søvn, og så er jeg klar til at passe mit lille landbrug,” fortæller Kurt Dalsgaard, som kommer ud af en landbrugsslægt.
Fra det lille til det store bageri
Han blev udlært bager ved en tilfældighed. Der var lige en ledig læreplads hos Bæchs. Dengang i starten af 1970’erne var meget anderledes. Bageriet var ejet af Hans Jacob Bæch, anden generation af bagerfamilien Bæch. Det var et helt traditionelt bageri, der lå på Adelgade i centrum af Hobro. Bemandingen var tre bagersvende, tre lærlinge og en konditor, men forretningen voksede hurtigt, da en idé med at køre friskbagt brød ud til supermarkederne tog fart.
Siden er antallet af kager, kunder og markeder mangedoblet, og antallet af ansatte er steget til ca. 120 ansatte.
”Det var et rigtigt godt sted at arbejde, selv om vi altid havde travlt og ofte arbejdede weekender og aftner. Og det er stadig en rigtig god arbejdsplads, hvor der er orden i tingene,” siger Kurt Dalsgaard.
I sine unge år havde Kurt Dalsgaard et par korte afstikkere til fx et bageri i Hornbæk hen over en sommer. Men han vendte hurtigt retur til Bæchs. Han har altid sat pris på, at arbejdsopgaverne ikke bare bliver løst, men at de også bliver løst ordentligt og til tiden.
Tog pladerne med de bare næver
Kurt Dalsgaard har altid set arbejdet som en udfordring, der kan løses, frem for et problem. Han går til opgaverne med stor ildhu. I en årrække var øjnene ved at trille ud af hovederne på nyansatte, når Kurt - med de bare næver - tog en plade kager direkte ud af ovnen. Det gav da ’lidt ru hænder’, som han lunt bemærker.
Om natten følger Kurt Dalsgaard de mange opskrifter, som er udviklet til de forskellige kager, som Bæchs Conditori er kendt for i ind- og udland. Han blander de mange råvarer og bager fx lagkage- og tærtebunde, som hans kolleger laver til færdige kager i dagtimerne.
”Jeg har rigtig gode kolleger. Og mange af dem har jeg kendt i mange år. Tonen er god, og der bliver fulgt op på tingene. Og de kager, som vi bager, gør mig stolt. Det er en rigtig god kvalitet, og de tager sig godt ud,” siger Kurt Dalsgaard.
Franskbrød blev til rugbrød
Kurt Dalsgaard husker mange sjove episoder gennem årene. Engang for mange år siden, da bageriet var meget mindre og lå på Jyllandsvej i Hobro, var der en skoleklasse på besøg for at se bageriet. Der var franskbrød i ovnen, men da en elev spurgte, hvad der var i ovnen, så kiggede mester og skyndte sig at sige, at det var rugbrød. Der var åbenbart en, som havde glemt at stille uret,” griner Kurt Dalsgaard på sin stilfærdige nordjyske facon.